EMDR behandeling

Wat is EMDR?

Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) is een behandeling voor mensen die last houden van de gevolgen van een schokkende ervaring. U kunt last hebben van herinneringen aan de gebeurtenis die zich blijven opdringen, zoals angstwekkende beelden (herbelevingen, flashbacks) en nachtmerries. Andere klachten zijn bijvoorbeeld schrik- en vermijdingsreacties.

Voorbeelden van nare gebeurtenissen zijn; een ongeval, overval, langdurig pesten, ziekte of verlies-ervaringen, (seksueel) misbruik, mishandeling (of getuige daarvan) en oorlogssituaties.
Het doel van een EMDR behandeling is de verwerking van de nare herinneringen op gang brengen zodat de emotionele lading kan afnemen. Huidige klachten kunnen daardoor verminderen of verdwijnen.

Voor meer info over EMDR ga naar www.emdr.nl

Voor wie is EMDR behandeling?

EMDR is een bewezen effectieve behandeling bij klachten die passen bij een Posttraumatische stress-stoornis (PTSS). Men spreekt van PTSS als iemand is blootgesteld aan een (dreigende) dood, seksueel geweld of ernstige verwonding en daarna langer dan een maand last heeft van herbelevingen, vermijding, negatieve veranderingen in stemming en cognities en er sprake is van duidelijke veranderingen in prikkelbaarheid en onrust. Omdat emotioneel beladen herinneringen en beelden ook bij andere klachten of stoornissen een rol kunnen spelen, wordt EMDR steeds vaker ook toegepast binnen de behandeling van andere psychische stoornissen.

EMDR kan ook worden gecombineerd met Imaginaire Exposure.

Meld u aan voor een afspraak of neem contact op

Maak een afspraak of neem contact op