Runningtherapie

Wat is runningtherapie?

Runningtherapie (hardlooptherapie) is het therapeutisch inzetten van hardlopen als aanvullende behandelvorm van (milde) psychische klachten of stoornissen. Het voornaamste doel is het verminderen van psychische klachten en verbeteren van het fysieke vermogen, afgestemd op uw niveau. Tijdens de sessies leren deelnemers op veilig en verantwoorde wijze de vaardigheid aan om (in eigen tempo) te kunnen hardlopen. Het gaat niet om de snelheid of de afstand, maar om het bewegen zelf.

Waarom hardlopen?

Hardlopen kunt u leren. Het kan overal en wanneer u het wilt. Het levert veel resultaat op zonder dat het veel tijd kost. Mensen die regelmatig hardlopen geven aan dat ze tijdens en na het lopen meer ontspannen zijn. Ze omschrijven een opgeruimd gevoel in het hoofd. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat regelmatig bewegen een effectieve manier is om psychische klachten te doen verminderen en voorkomen. Hardlopen vergroot het zelfvertrouwen. Bovendien is het heerlijk om in de buitenlucht bezig te zijn.

Praktische Informatie

Tijdens de intake maken we kennis met elkaar en gaan we in op uw persoonlijke doel. Het loopgedeelte duurt 10 weken. Tijdens deze 10 weken loopt u één keer per week vanaf de praktijk (of locatie er vlakbij) onder begeleiding, in een groep van maximaal 4 personen. Daarnaast wordt verwacht dat u minimaal 2 keer per week zelfstandig gaat oefenen. U krijgt een schema dat verantwoord is opgebouwd en afwisselende sessies bevat. Na 10 weken evalueren we hoe de behandeling is verlopen en hoe u er zelf een passend vervolg aan zou kunnen geven. Runningtherapie wordt veelal in samenwerking met Naomi Ashton van LeefstijlpraktijkAshton aangeboden.

Voor meer info kijk op runningtherapie-nederland.nl

Voor wie is runningtherapie?

Runningtherapie is er voor mensen die om verschillende redenen moeite hebben om tot bewegen te komen. Wanneer u last hebt van de volgende klachten, kan Runningtherapie iets voor u zijn:

  • Depressie
  • Angstklachten
  • Overspannenheid
  • Lusteloosheid of slapeloosheid
  • Piekeren

U hoeft géén loopervaring te hebben om deel te kunnen nemen aan runningtherapie.

Vergoeding en kosten van runningtherapie

Enkele zorgverzekeraars vergoeden Runningtherapie (gedeeltelijk). Werkgevers vergoeden de kosten soms als runningtherapie onderdeel is van een re-integratietraject om terug te komen in het arbeidsproces.


Informeer via contactformulier naar de startdata van de groepen en meer informatie.

Meld u aan voor een afspraak of neem contact op

Maak een afspraak of neem contact op